Увага! Пташиний грип.

Дата: 14.12.2020 11:24
Кількість переглядів: 448

Увага! Пташиний грип.

Відповідно повідомлення (СОП) від 04.12.2020 в с. Кандибіне Новоодеського району, Миколаївської області зареєстровано спалах вірусу грипу птиці А1 субтипу Н5.

Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії населений пункт оголошено неблагополучними щодо пташиного грипу птиці, введено  карантинні обмеження. При проведені заходів по локалізації збудника було виявлено захворювання домашньої птиці в с. Новоматвіївське Новоодеського району як наслідок у зону нагляду потрапили с Капустине Вітовського району- це територія в радіусі 10 км. Навколо неблагополучного пункту.

Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при Вітовській райдержадміністрації затверджено План заходів щодо недопущення розповсюдження захворювання високо патогенного  грипу птиці в домогосподарствах зони спостереження с. Капустине, (Протокол №9 від 12.12.2020) Проводиться облік свійської птиці в домогосподарствах, моніторинг клінічного стану птиці, відбір проб матеріалу для проведення лабораторних досліджень згідно  вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці заборонено обіг  птиці та продуктів птахівництва. Ветеринарна служба  Вітовського району звертає увагу власників особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, про необхідність виконувати положення ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських  господарствах, затверджених наказом Державного департаменту  ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за № 42/13309 з метою профілактики захворювання птиці на грип.

Грип птиці-гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Джерелом  інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних  ознак  захворювання. Дикі  качки, крячки,  лебеді,  чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками інфекції та природним резервуаром інфекції. Тому в першу чергу необхідно забезпечити  «закритий режим» утримання свійської птиці, забезпечити відсутність контакту з перелітною птицею, не допускати сторонніх  осіб.

Хвороба супроводжується  ознаками: відсутність апетиту, хвора птиця сидить або стоїть в напівкоматозному стані з опущеною головою, несуть яйця без шкарлупи, сльозотеча, набряки в ділянці голови і шиї, синюшність слизових оболонок, гребінця та сережок, водянистий пронос, рідше симптомами ураження органів дихання.

Увага! Звертаємось до власників свійської птиці в разі  виявлення ознак захворювання чи загибелі  свійської птиці звертайтесь  до  Вітовської районної державної лікарні ветеринарної медицини контактні тел. 64-41-47.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь