Мешканці Шевченківської ОТГ запропонували свою систему покарань та заохочень за вивезення та сортування сміття

Дата: 04.02.2019 11:08
Кількість переглядів: 669

 

 

Закупити контейнери для роздільного сортування сміття, виділити місце для їхнього розміщення, налагодити централізований графік та власну систему оплати за вивезення сміття для мешканців Шевченківської ОТГ. Такі пропозиції озвучили зацікавлені сторони на публічних консультаціях, які організувала громадська організація «Центр UA» 30 січня.

 

 

Фото без опису

 

Майже рік в Україні працює Закон «Про відходи», що забороняє захоронення несортованого сміття. Але мешканці сіл та селищ все ще продовжують викидати сміття у непристосованих для цього місцях, спалюють органічні відходи на своїх земельних ділянках, що шкодить екосистемі та здоров’ю самих мешканців.

Представники місцевої влади, активісти, керівники комунальних підприємств погодились, що проблема несанкціонованого викидання сміття не лише негативно впливає на місцеву екосистему та здоров’я мешканців, але й знижує туристичну привабливість ОТГ.

Однак, завдяки коштам інфраструктурної субвенції та співфінансування з місцевого бюджету минулого року вдалося придбати вантажний сміттєвоз. За словами Віталія Середенка, директора ЖКП «Мрія-Т», вже організовано 4 контейнерні площадки й наразі узгоджується графік вивозу сміття.

Якщо ми зараз придбаємо контейнери для роздільного сортування сміття, всі інші витрати, щодо вивезення та зберігання, ми готові взяти на себе, - запевнив Віталій Середенко.

Також під час дискусії  Віктор Куртил, начальник Лісовського ЖКП, акцентував на ще одній проблемі. За його словами, тариф на вивіз сміття враховує роботу комунальної структури всі 12 місяців. Але у зв'язку з тим, що зараз мешканці встановлюють твердопаливні котли для опалення помешкань, взимку сміття не викидають, а спалюють.

“Виходить так, що влітку сміття у мешканців є, а взимку його немає, відповідно люди влітку платять, а взимку - ні. Тому ми несемо збитки”, - зазначив Віктор Куртил.

 

Фото без опису

 

Свої пропозиції внесли і мешканці села Шевченково. Зокрема, жителька села Анна, запропонувала розробити  систему заохочення та покарання за викидання сміття у виді зменшення чи збільшення коштів за послугу «Вивіз сміття».

Тобто, якщо сім'я складається із 4 осіб і справно користуються послугою «Вивіз сміття», сортують його, тоді отримають знижку в оплаті не за 4 осіб, а за 3. А якщо не виконують ці правила, то їм збільшують тариф”.

У підтримку ідеї щодо запуску інформаційної кампанії, спрямованої на роботу з дитячими садочками, школами щодо необхідності сортування сміття виступила Ольга Серветник, в.о.старости с.Полігон.

Загалом учасники публічної консультації вирішили, що необхідно отримати більше додаткової інформації щодо сортування сміття, забезпечити ширше висвітлення проблеми несанкціонованого викидання сміття з акцентом на шкоду здоров’ю мешканців та місцевій екосистемі. Тетяна Шакунова, голова Шевченківської сільської ради погодилась більш детально вивчити ці питання, обговорити альтернативи вирішення на депутатських комісіях.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь