Важлива інформація від Вітовської Державної податкової інспекції

Дата: 16.06.2023 08:59
Кількість переглядів: 176

Важлива інформація від Вітовської Державної податкової інспекції

щодо обов’язку фізичних осіб - підприємців (далі - ФОП) використовувати РРО та ПРРО при здійсненні розрахункових операцій.

Реєстратори розрахункових операцій у 2023 році зобов’язані використовувати підприємці, які здійснюють розрахункові операції:

фізичні особи підприємці 2-4 групи спрощеної системи оподаткування, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу;

фізичні особи підприємці на загальній системі оподаткування.

Таким чином, застосування РРО обов’язкове для підприємців, що ведуть розрахункові операції в готівковій чи в безготівковій формі, при продажу товарів або наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також при прийманні готівки для подальшого її переказу.

Також є категорії підприємців, які не мають обов’язку використовувати програмні та класичні реєстратори розрахункових операцій, зокрема:

ФОП 1 групи;

підприємці, які приймають оплату виключно у формі банківського переказу за реквізитами IBAN;

підприємці, що реалізують товар у селах (якщо вони не здійснюють дистанційний продаж товарів та не реалізують підакцизні товари).

Звертаємо увагу, що починаючи з 1 січня 2023 року, суб’єкти торгівлі, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тисяч осіб повинні забезпечити приймання безготівкових розрахунків, в тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних додатків або пристроїв за товари чи послуги, включно з дистанційною реалізацією таких товарів чи послуг. Відповідальність за незабезпечення прийому платіжних карток для здійснення розрахунків за продані товари застосовується додатково до штрафу за невикористання вимог Закону про РРО.

У разі виявлення здійснення розрахункових операцій через РРО чи ПРРО на неповну суму вартості проданих товарів чи послуг, непроведення розрахункових операцій через РРО та ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидачі відповідного розрахункового документа законодавством передбачено штраф в розмірі:

100 % вартості реалізованих з порушеннями товарів, робіт чи послуг - за перше таке порушення;

150 % вартості реалізованих з порушеннями товарів, робіт чи послуг - за кожне наступне виявлення порушення.

У разі проведення розрахункових операцій через РРО або ПРРО без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної під категорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товари та обліку його кількості застосовується штраф у розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь