Арсен у воді
Арсен у воді
Джерела води, що живляться грунтовими водами, тобто колодязі та природні
джерела, можуть містити небезпечні концентрації токсичних речовин, одним з
яких є миш’як (арсен).
Для мешканців Миколаївського району питання вмісту в питній воді
арсену останній час пригортає до себе особливу увагу у зв’язку з
встановленням цієї речовини в концентраціях, що значно перевищують
граничні норми, в підземних джерелах та у розвідній мережі водопроводів сіл
Лимани та Лупарево Галицинівської сільської територіальній громади.
Результати лабораторних досліджень, в яких вміст арсену перевищував в 1,5-3,
0 разів допустимі норми, були отримані як в ході позапланових перевірок
фахівців Миколаївського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в
Миколаївській області, так і при відборі проб фахівцями ДУ Миколаївський
обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
За виявленими фактами здійснені відповідні дії, серед яких у першу чергу
є заборона використання небезпечної води для пиття та приготування їжі,
забезпечення мешканців привозною питною водою гарантованої якості,
вивчення причин забруднення та розробка заходів щодо його ліквідації
Звідки береться арсен у воді?
Джерела надходження солей арсену в воду мають як природне, так і
антропогенне походження.
Мінеральні породи, що містять арсен, характеризуються високим рівнем
розчинення у воді і вони легко потрапляють в грунтові, артезіанські, поверхневі
води та грунти. Звідси солі арсену потрапляють в харчові продукти (риба,
морепродукти, овочі, м'ясо), а також випаровуються в атмосферу.
Вірогідними джерелами антропогенного забруднення води арсеном є
використання пестицидів, використання консервантів деревини, вплив
продуктів згоряння палива, можливе потрапляння у водоносні горизонти
шахтних вод тощо.
Найбільш небезпечним є потрапляння в організм людини неорганічних
сполук арсену з питною водою як безпосередньо для пиття, приготування
харчових продуктів так і при зрошенні овочів водою. М'ясо, риба,
морепродукти, зернові також можуть бути його джерелами, але вміст і,
відповідно, вплив на організм людини буде значно меншим.
Згідно з даними ВОЗ арсен входить до переліку з 10 пріоритетних хімічних
елементів, які є значними проблеми для громадської охорони здоров'я.
Сьогодні рекомендована ВООЗ граничнодопустима концентрація арсену у воді
-0,01 мг/л, відповідно, такий же показник встановлений українськими
санітарними нормами .
В 1980 році Міжнародне агентство дослідження раку визнало арсен, як одну
з причин онкологічних захворювань шкіри та легенів (при надходженні
інгаляційним шляхом). Найпоширенішими видами описаних пухлин були: рак
шкіри, легенів, сечового міхура, простати, ангіосаркома печінки.Також є
дослідження зв'язку вживання арсену з лейкемією, раком грудей, шлунка,
товстої кишки, гортані, ротової порожнини та ін.
Іншими проявами можливі шкірні прояви у вигляді гіперкератозів.
Деякі дослідження підтверджують зв'язок споживання арсену з гіпертензією
та серцево-судинними захворюваннями, а також підвищеним ризиком діабету.
Шлунково-кишкові, неврологічні та обмінні появи спостерігаються при
системному вживанні досить високих доз арсену
Засоби очищення води від арсену
Звичайні системи водопідготовки мають недостатньо високу ефективність
щодо солей арсену, особливо, коли вони присутні у воді у великих
концентраціях.
Основними методами є іонообмінні технології, фільтрація через
активований оксид алюмінію, механічна фільтрація через пісок та
використання різноманітних сорбентів . Ефективним засобом очищення
питної води від арсену є системи зворотнього осмосу. Таким методом ви
отримаєте чисту та абсолютно