Технологічний регламент для систем централізованого водопостачання та пунктів розливу доочищеної води.

Дата: 25.06.2024 08:54
Кількість переглядів: 125

Фото без опису

Водопостачання якісною та безпечною питною водою населення селітебних територій, на сьогодення, залишається актуальною проблемою, адже підґрунтові води, що використовують в Миколаївській області для питного водопостачання не завжди відповідають діючим стандартам і санітарним нормативним вимогам до питної води. Крім того, внаслідок військової агресії російської федерації проти України, має місто постійний ризик виникнення надзвичайних ситуацій у сфери питного водопостачання та погіршення санітарно-епідемічної ситуації.

        Загальновідомий факт, що вода поганої якості здатна завдати шкоди здоров’ю. Вживання недоброякісної питної води (2–2,5 л на добу однією людиною) суттєво погіршує здоров’я, зумовлюючи виникнення специфічних хвороб. За даними всесвітньої організації охорони здоров’я більше ніж 80% відомих сьогодні хвороб пов’язано з незадовільною якістю питної води.

        Питна вода, перед тим, як потрапити до споживача, проходить шлях від джерела, з якого вона видобувається, до водопровідного крана по розвідній водопровідній мережі, через необхідні етапи водопідготовки. Дуже важливо, щоб на своєму шляху до споживача, вода не втратила свої властивості, якісні і безпечні показники, вона має бути оптимально збалансованою за своїм хімічним складом та мати фізіологічну повноцінність. Злагоджений технологічний процес видобування, оброблення, транспортування та розподіл питної води є запорука гарантованої якості та безпеки питної води.

        Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг № 307 від 22.03.2017 р. (розділ 4, п. 4) суб’єкти господарювання, які здійснюють централізоване водопостачання, повинні мати технологічний регламент з експлуатації споруд та мереж централізованого водопостачання, затверджений керівником суб’єкта господарювання. Наявність технологічного регламенту є обов’язковою вимогою для отримання ліцензії для здійснення господарської діяльності у сфері централізованого водопостачання та водовідведення згідно з п. 2, пп. 4 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №307 від 22.03.2017 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення». Крім того, необхідність розробки технологічного регламенту передбачена ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (п. 3.10). Виробництво питної води здійснюється за нормативно-технічним документом та відповідно до технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води. Виробничий контроль проводиться  згідно з робочою програмою, що є складовою технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води, в якій повинно бути відображено: перелік показників, що потребують контролю, та порядок його здійснення, місця та календарні графіки відбору проб води для лабораторних досліджень.»

        Технологічний регламент повинен включати повний детальний опис технологічного процесу виробництва питної води та показники якості питної води, що виробляється підприємством та надається споживачу. Зокрема, характеристики системи водопостачання в цілому та її окремих частин, очисних споруд, помпових станцій, розподільної мережі та її окремих частин.

         В тому числі наявних установок доочищення питної води, що більш притаманне для сільських водопроводів, при цьому регламент повинен включати необхідний порядок здійснення технічного обслуговування установок, тобто, заміни фільтрів, промивок трубопроводів та місткостей тощо.

Миколаївське районне  управління  Головного  управління  Держпродспоживслужби в  Миколаївській  області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь