Ботулізм - шляхи зараження, клінічні прояви та профілактика

Дата: 17.05.2024 10:11
Кількість переглядів: 67

Ботулізм – це хвороба, що виникає внаслідок  отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Збудник ботулізму (Clostridium botulinum)  живе в ґрунті і утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° C через 30 хвилин).

    Бактерії містять одну із найсильніших у природі отрут — ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

     Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів і овочів, консервів, що виготовлені з порушеннями, через ковбаси, шинку, копчену рибу. У останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.

      Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерій із фекаліями, блювотними масами.

      Клінічний перебіг

      Інкубаційний період (з моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби) триває від декількох годин до 2 - 5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби.

     Як правило, починається хвороба із симптомів гастроінтестинального синдрому — хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Симптоми проявляються протягом 20-24 годин. Надалі з'являється неврологічна симптоматика: порушення зору — одна із найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі - ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Іноді у таких хворих помилково діагностують ангіну.

      Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тяжкість у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

          При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше госпіталізувати у відділення інтенсивної терапії найближчої лікарні, тому що тільки там йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів із організму.

         Профілактика

Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно прогрівати їх до 100°С протягом 30 хвилин.

Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів містить в собі комплекс правил, головними з яких є:

  • захист харчових продуктів і продовольчої сировини від випадкових забруднень, зберігання їх у закритому посуді;

  • захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом; 

  • соління риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, через те, що при концентрації повареної солі понад 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

  • ретельне промивання та просушування овочів, особливо грибів перед консервуванням, дотримання температурного режиму при виготовленні консервів;

  • не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

  • вживати  грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, тому що технологія та рецептура  їх приготування  розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю;

  • слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 градусів С;

  • Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху. 

Пам’ятайте — хворобі легше запобігати, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо, дітей.

Миколаївське районне  управління  Головного  управління

  Держпродспоживслужби в  Миколаївській  області 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь